Druk zijn is zó 2016 – simpele tips om optimaal van je tijd te genieten, met of zonder volle agenda 

Burn-out, Health, Mind  /   - 

Als een topsporter of amateurvoetballer een blessure heeft dan is het logisch dat hij even moet ontspannen en bijkomen. Waarom wordt zelfonderzoek, yoga, meditatie, coaching of therapie dan zo vaak nog als iets zweverigs gezien? Hard werken (yang) is de norm, aan je zelf werken (yin) doe je er maar bij. Terwijl we ons brein best mogen verzorgen en bij laten komen van al het harde werk dat het dagelijks doet. Iemand die dat maar al te goed begrijpt, en zich daar bewust van is, is Fatma Genc. Fatma is veel bezig met het ontwikkelen van dat stukje Yin in haar leven. Ze schreef er onlangs zelfs een boek over. In haar boek Yin Koningin legt ze uit hoe je kunt werken aan jezelf, ook wanneer je een druk bestaan hebt. Fatma deelt betekenisvolle verhalen en oefeningen die helpen om dicht bij jezelf te blijven in de wervelwind van verplichtingen en verwachtingen in onze prestatiemaatschappij. Onderwerpen die voor ons allemaal zinvol zijn en absoluut van belang zijn voor een gezonde lifestyle. Om die redenen, schrijft Fatma komende tijd een aantal gastblogs. En vandaag staat de eerste voor jullie klaar. Lees je mee? 

Fatma met haar boek: De Yin Koningin

Druk zijn is zó 2016

Een random gesprek in de trein. “Hey, hoe is het met je?”. Korte stilte. Het antwoord. “Ja, lekker, druk.”  Ik hoor het maar al te vaak en juist omdat ik zelf tijdenlang dit antwoord heb gegeven, ben ik er dan ook extra gevoelig voor geworden.  Want druk zijn, is toch allang niet meer leuk? En vooral als antwoord in een gesprek, voelt het altijd als een dichte deur tot de mooie conversatie die het geweest had kunnen zijn. Volg je me nog? Daarnaast, het gegeven dat we een druk leven leiden, betekent niet per definitie dat we onze tijd bewust zo vol hebben gepland. Óf we zijn er niet eens zeker van dat we de tijd die we kwijt zijn aan ons drukke bestaan, daadwerkelijk besteden aan onszelf. Lekker is dat.

 “Ik liep steeds vaker achter de feiten aan”

Lange tijd leefde ik in de veronderstelling dat ik een groots multitasker was en stond ik in de yogaschool tussen het ademen door boodschappenlijsten en recepten te bedenken. Totdat ik me realiseerde dat ik steeds vaker achter de feiten aan begon te lopen. Want juist door van hot naar her te rennen, super ‘effectief en efficient’ mijn leven te leiden, vergat ik steeds meer. Want door continu in opperste staat van paraatheid te leven (druk, druk druk), putte ik mijzelf langzamerhand uit.

Een belangrijke les die ik toen heb geleerd: ‘druk’ gaat over tijd. En tijd heeft meerdere gezichten. De tijd die je ervaart en de tijd die je vol kunt plannen met van alles – met als risico dat je er grotendeels alleen maar voorbij gaat razen.

Dus hier wat tips om meer en optimaler van je tijd te genieten

  • Leer onthaasten. Wanneer je naar je werk rijdt, loopt of fietst, maak er een mindful experience van. Misschien merk je allerlei mooie taferelen op die je normaal niet ziet: de vogels die je toefluiten, smiles from strangers, prachtige gebouwen, zonnestralen en meer.
  • Zeg vaker nee. We zijn gewend om op een vraag, binnen de werk of privé sferen, instant ‘Ja’ te zeggen. Het geeft je meer ruimte en controle om dit niet direct te doen. Beloof dat je er later op terug komt, zodat je in alle rust kunt plannen.
  • Plan je agenda niet vol. Als je altijd tijd tekort komt, raad ik het aan om te gaan krassen in je agenda. We zijn vaak in de overtuiging dat we geen afspraken kunnen afzeggen, maar zitten vervolgens met 50% tegenzin en 50% afleiding alsnog in een vergadering of dinerdate. Wees eerlijk naar jezelf en spendeer je tijd aan dingen waar je juist wel iets aan hebt.
  • Goals. Wanneer je helder voor ogen hebt wat je doelen zijn, in het leven of op de korte termijn, helpt het om bewuster keuzes te maken. Onze emoties, gemoedstoestand, stress is vaak een reactie op een keuze die we maken. Bewustere doelen = betere keuzes = ontspannen tijd.


Liefs Fatma

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie