Moedersterfte: elke 2 minuten sterft er 1 vrouw

Health  /   - 

Zo. Dat is een behoorlijke schokkende titel he? En het is geen vervelende clickbait titel. Was dat maar waar. Elke 2 minuten sterf er 1 vrouw aan moedersterfte. Dat is helaas de realiteit.

Het lijkt zo normaal: seksuele voorlichting op de middelbare school, condooms bij de kassa bij Kruidvat, naar de huisarts als je zwanger blijkt te zijn, diverse (pret)echo’s en andere controles, naar het ziekenhuis bij de bevalling en een kraamhulp bij je thuis. Wat mogen wij ons gelukkig prijzen dat wij van alle deze kennis en zorg gebruik kunnen maken in Nederland. Maar wat kan het ook anders gaan zeg…

Een tijdje terug was ik bij Cordaid in Den Haag. Zij vertelden mij toen van alles over hun werk. Hoewel alles mij raakte, was ik misschien nog wel het meest onder de indruk van hun verhaal over moedersterfte. De cijfers rondom dit grote probleem zijn schokkend en de verhalen ontzettend verdrietig. Ik vond het zo aangrijpend dat ik het graag met jullie wil delen. Voor een stukje bewustwording. En misschien wel voor een beetje hulp.

Video: een bevalling in Kameroen waar medische hulp te laat komt

Over moedersterfte

  • Elke 2 minuten sterft er in een ontwikkelingsland een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling.
  • Bevallen is in Afrika en Azië doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen van 15-44 jaar.
  • 99% van alle moedersterfte komt voor in ontwikkelingslanden.
  • Door gebrek aan medische zorg, kennis en middelen lopen veel vrouwen onnodige risico’s en overleven zij hun zwangerschap of bevalling niet.
  • Moeders zijn onmisbaar: een moeder die overlijdt, betekent niet alleen het verlies van een jonge vrouw, maar de ontwrichting van een gezin, en voor veel kinderen een sombere toekomst.
  • Elk jaar verliest 1 miljoen kinderen hun mama tijdens de zwangerschap of bevalling. Dat zijn dus alle kinderen die achterblijven.
  • Een kind zonder moeder loopt 4x zoveel kans om het 5e levensjaar niet te halen.
  • Ter vergelijking: In Burundi is het aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling 1 op 31. In Nederland is dat 1 op 10.500!

De belangrijkste oorzaken van deze schokkend hoge moedersterfte, is het gebrek aan medische kennis, zorg en hulpmiddelen. Hierdoor sterven moeders tijdens de zwangerschap of de bevalling.

Video: Een gezin in Burundi zonder moeder

Wat doet Cordaid aan dit probleem?

Wat blijkt: 85% van alle moedersterfte is relatief makkelijk te voorkomen. Dat is op zich goed nieuws. Er kan dus iets aan gedaan worden! Tussen 2016 en 2030, als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, is de doelstelling de wereldwijde moedersterfteverhouding te verminderen tot minder dan 70 per 100.000 levende geboorten. Daar zet Cordaid zich met man en macht voor in.

cordaid moedersterfte
Reis met Leontine Borsato ivm campagne I love mama.

Ik vond het opvallend dat er niet alleen gezorgd wordt voor medische hulp en kennis bij zwangerschap en bevalling, maar er veel meer wordt gedaan. Cordaid werkt op maar liefst 4 niveaus aan het probleem:

  1. Voor de zwangerschap: Voorlichting van meisjes en vrouwen over familieplanning, anticonceptie en gezonde voeding.
  2. Tijdens de zwangerschap: Medische controles om complicaties tijdig te ontdekken en te behandelen
  3. Tijdens de bevalling: Zorgen dat vrouwen in een kliniek bevallen onder deskundige medische begeleiding in plaats van thuis
  4. Na de bevalling: Nazorg voor moeder en kind: voorlichting en vaccinatie van de baby’s.

Video: bevallen in Congo

Ik vind dit werk echt fantastisch. Je kunt je toch bijna niet voorstellen hoe het er in ontwikkelingslanden aan toe gaat? Het lijkt zo normaal zoals het er bij ons in Nederland aan toe gaat. Maar helaas geldt dat voor heel, heel veel plekken op de wereld niet. Daar is moedersterfte aan de orde van de dag.

Ik vind echt dat dit verhaal verteld moet worden. Daarom deze blog. Doe er mee wat je wilt; vertel het weer door, steun Cordaid… alle beetjes helpen. Voor €10 geef je al een veilige (ongecompliceerde) bevalling in een kliniek, vaccinaties voor de baby en groeimonitoring tot 1 jaar. Ongelofelijk eigenlijk.

Dank je wel voor het lezen van dit verhaal.

Liefs

Daisy




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *