Anticonceptie zonder hormonen #LESSISMORE

Health  /   - 

Al op mijn zestiende ging ik aan de ‘pil’.  Niet voor de anticonceptie (al vond ik dat ook wel een ‘chill’ idee op die leeftijd – haha – sorry mam), maar omdat ik last had van een vette huid en puistjes. Hop, aan de Diane pil. En die werkte. Zo’n vijf jaar geleden hoorde je steeds vaker dat het lang slikken van deze zware anticonceptiepil heel slecht voor je zou zijn. Ik had inmiddels zo’n 7 jaar op de teller staan. Dus stopte ik er mee. De afgelopen vijf jaar ben ik eigenlijk aan het klooien en op zoek naar wat wel voor me werkt. Opvallend in deze zoektocht vind ik dat alle huisartsen die ik erover heb gesproken behoorlijk ‘pro-pil’ zijn en de mogelijke negatieve bijwerkingen ervan eigenlijk wegwuiven. Inmiddels ben ik twee (lichtere) pilsoorten (Microgynon en Yasmin) en een Mirena spiraal verder. Tussendoor nog wat maandjes ‘zonder’ (maar met condoom – ook niet altijd ideaal). Maar ik ben nog steeds niet blij. Ik wil anticonceptie zonder hormonen. Maar dan blijven er weinig opties over. Veel verder dan de koperspiraal en condoom kwam ik niet. De spiraal had ik slechte ervaringen mee – hoewel dit de Mirena (met hormonen) was. En een condoom, pfff, ik vind het tricky. Toen hoorde ik over de Lady-Comp, waarover ik las op andere blogs. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Er zijn dus meer mogelijkheden…

Er wordt vaak heel makkelijk gedacht over het voorschrijven van anticonceptie. Meiden beginnen er al op jonge leeftijd aan omdat ze last hebben van acne of zwaar en onregelmatig ongesteld zijn. De hormonen in ons lichaam hebben op veel verschillende dingen invloed: gewicht, onze huid en zelfs hoe we ons voelen. Zijn deze (synthetische) hormonen wel zo onschuldig als we vaak denken? In het kader van #Lessismore zetten we de invloeden van de hormonen uit anticonceptie voor je op een rijtje!

Er zijn verschillende hormonale methoden van anticonceptie. De verschillen zitten hem in het type hormoon dat wordt gebruikt, de hoeveelheid hormonen en de manier waarop de hormonen het lichaam binnenkomen. De hormonen die gebruikt worden voor anticonceptie zijn oestrogeen, progesteron of een combinatie van de twee. Ze kunnen oraal worden ingenomen maar ook geïnjecteerd of vaginaal worden ingebracht. De manier waarop dit gebeurt bepaald of de blootstelling continue of onderbroken is.

De bekendste vorm van hormonale anticonceptie is de pil. Deze bevat de hormonen oestrogeen en progesteron. Als een vrouw de pil gebruikt, wordt het rijpen van de eitjes tegengegaan en ovuleert ze niet. Ze wordt niet zwanger omdat er geen eitje beschikbaar is om te worden bevrucht.

anticonceptie hormonen De invloed van hormonale anticonceptie op je lichaam

Je eigen hormonale huishouding

De hormonale balans in je lichaam luistert heel nauw. Deze kunnen door de hormonen uit anticonceptie uit balans raken. Dit kan bijwerkingen als depressieve gevoelens en migraine opleveren. Een goede vriendin heeft dit afgelopen jaar nog ondervonden: altijd hartstikke vrolijk en blij. En ineens, somber en verdrietig. Bleek het de Mirena spiraal te zijn die ze sinds een paar maanden had. Spiraal is er inmiddels uit – zij weer haar happy zelve.

Als je stopt met de pil kan het een lange tijd duren voordat je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer volgt. Deze natuurlijke cyclus is juist zo belangrijk omdat dit het teken is van je lichaam dat alles goed gaat. Door het gebruiken van bijvoorbeeld de pil overstem je als het ware dit signaal en weet je niet of je hormonen wel in balans zijn. Dit is ook belangrijk om te weten als je zwanger wil worden. Je lichaam kan namelijk een lange tijd nodig hebben om te herstellen van het gebruik van anticonceptie.

Verhoogd risico op trombose en kanker

Vaak wordt gedacht dat bij het slikken van de pil je alleen een verhoogde kans op trombose hebt als je boven de 35 jaar bent, overgewicht hebt of rookt. Maar dankzij nieuw onderzoek is aangetoond dat ook gezonde vrouwen twee keer zo veel kans hebben op trombose bij het slikken van de pil. Helaas is dit geen ver-van-mijn-bed-show. Het zusje van mijn één van mijn beste vriendinnen kreeg met zware trombose te maken. Heel heftig! Daarnaast worden in verschillende studies de hormonen in de pil in verband gebracht met een verhoogde kans op borst- lever- en baarmoederhals kanker.

Verlagen van je libido en partnerkeuze

De hormonen in je lichaam hebben ook invloed op wat voor mannen je je aangetrokken tot voelt. In een normale situatie zoek je als vrouw (onbewust) naar een partner die genetisch niet op je lijkt. Op deze manier heb je de meeste kans op een gezonde baby. Maar als je aan de pil bent zoek je eerder een partner die genetisch op je lijkt. Ook verlaagt de pil de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Dit is wat zorgt voor een vermindering van acne (positief) maar ook dat je minder zin hebt in seks (negatief!!).

Vitamine B tekort

De hormonen in de pil verhogen de behoefte aan vitamine B. Deze vitamine zorgt voor energie en het groeien van je haar en nagels. Daarnaast helpen ze bij het verminderen van stress, een goed geheugen en de kans op hart -en vaatziekten te verlagen. Als je aan de pil bent heb je dus een verhoogde kans op een vitamine B tekort.

Wat zijn de (hormoonloze) alternatieven voor anticonceptie met hormonen?

Nu we alles op en rijtje hebben gezet zien we dat hormonale anticonceptie toch niet zo onschuldig is als het in de eerste instantie lijkt. Maar wat zijn de alternatieven zonder hormonen?

Lady-Comp

De Lady-comp is een anticonceptiemethode waarbij je dagelijks je temperatuur meet met een klein computertje. Door het dagelijkse meten herkend het apparaat of je wel of niet vruchtbaar bent en geeft het dit aan met een betrouwbaarheid van 99,3%.

Direct na het wakker worden meet je je temperatuur (onder je tong) met de thermometer van de Lady-Comp. Na een aantal seconde verschijnt je temperatuur. Op basis hiervan leert de Lady-Comp je cyclus kennen. Aan het begin zal het computertje nog niet nauwkeuring zijn, dus geeft ‘ie een geel lampje. Voor de zekerheid dus een condoom gebruiken bij seks op deze dag. Maar na een tijdje komt er steeds vaker een groen lampje (onvruchtbaar die dag) of een rood lampje (vruchtbaar).

Momenteel ben ik de Lady-Comp aan het testen. Omdat mijn cyclus al maanden niet ‘normaal’ is, is de Lady-Comp nog niet nauwkeurig. Ik krijg nog veel gele lampjes. De aanhouder wint, hoop ik dan maar. Het lijkt me heel fijn om “hormoonloos” door het leven te kunnen, en precies te weten wanneer je wel/niet vruchtbaar bent. Het is wel heel belangrijk – net als de pil – dat je het nauwkeurig bij houdt. Doe je dat niet, dan is de Lady-Comp dat ook niet. Lees op de site van Lady-Comp meer info! ladycomp, anticonceptie

Koperspiraal

Een koperspiraal bestaat uit een plastic ankerframe omhuld met koperdraad. De spiraal wordt door je huisarts of gynacoloog ingebracht in de baarmoeder via een dunne huls. Door het koper wordt de beweeglijkheid van zaadcellen vermindert waardoor ze de eicel niet kunnen bevruchten. De koperspiraal is een betrouwbare manier van anticonceptie die geen invloed heeft op je natuurlijke cyclus. Maar je menstruatie kan er wel heviger van worden en sommige vrouwen hebben een koperallergie waardoor de spiraal onmiddellijk moet worden verwijderd.

Wat zijn jullie ervaringen met wel of geen hormonale anticonceptie? Wij zijn natuurlijk geen artsen dus als we nog iets over het hoofd hebben gezien horen we het graag!

xxx

Mare & Daisy

Bronnen: Famme; Medicinenet; The Green Happiness

Afbeeldingen: bron 1; bron 2;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 reacties

  1. Hallo, gebruik je nog steeds de ladycomp? Kun je mij vertellen hoe het je tot nu toe bevalt?
    Bedankt en groeten van Michelle

  2. Pingback: 2019
  3. Ja ik ga denk ik ook deze manier gebruiken, maar dan de Daysy variant. Ik heb ze zo goed mogelijk geprobeerd te vergelijken en Daysy lijkt me echt een stuk makkelijker en gebruiksvriendelijker (én een stuk goedkoper!). Ben benieuwd of iemand al ervaring met Daysy heeft!

  4. Daisy, gebruik je de Ladycomp nog altijd? Ik neig er ook naar deze aan te schaffen. Ben erg nieuwsgierig naar je ervaring en of je het aanraad.
    Groet!

    1. Hoi Juno, ik gebruik ‘m nog altijd. Wat ik wel écht wil benadrukken is dat je ‘m heel secuur moet gebruiken. Dat geldt natuurlijk ook voor de pil. Maar met dit apparaatje misschien wel nog meer. Dan is ie hartstikke safe. Groetjes! Daisy

  5. Ik ken twee mensen die zwanger zijn geraakt bij gebruik van de ladycomp, gaven het verkeerde signaal en toch zwanger.. erg betrouwbaar lijkt het mij niet.. aangezien door stress of andere dingen je huishouding ook kan veranderen en je niet altijd op je eigen lichaam kan bouwen.

  6. Vanwege historie met trombose (erfelijke variant) mag ik geen hormonen. Heb meerdere specialisten gevraagd naar de werking van de ladycomp en 1 voor 1 gaven ze allemaal een zéér duidelijk negatief advies. Te dure variant en absoluut geen zekerheid op goede info. Er zijn teveel redenen waarom de meting een verkeerd antwoord kan geven!

  7. Ik gebruik al langer dan tien jaar de pil, begonnen onder het mom van acne en vermoeidheid. Sinds september ben ik gestopt maar na het lezen van dit artikel vraag ik me af of er een methode/dieet is die misschien kan werken om je lichaam zo snel mogelijk in haar eigen ritme te krijgen? Of moet je lijf dit echt helemaal zelf doen? Misschien bepaalde supplementen slikken bijv? Ik noem maar wat…?

  8. Ik zit al ruim 10 jaar aan de diana pil.
    Is er iemand met ervaring met de Spiraal? Ik heb al hevige buikpijn tijdens de menstruatie. Wordt dit dat erger?

  9. Vraagje, ik las je artikel en dacht meteen: Dit lijkt me wel wat! Maarrrr….dan vraag ik me toch iets af: Men beweert toch dat sperma ook wel 3 tot 5 dagen in een vrouw kan leven in een ideale omgeving met ideale temperatuur? Dan zou dit toch niet zo veilig zijn?

  10. Omdat ik slecht reageerde op hormonen, heb ik 3 jaar een koperspiraal gehad. Daarna bewust laten verwijderen en na 4 maanden was ik zwanger. Inmiddels heb ik een gezonde dochter van 6 maanden en heb ik sinds een maand weer een koperspiraal. Ja, de menstruaties zijn iets zwaarder en duren een goede week, maar verder geen troep in mijn lijf of hormonale disbalans. Ik ben er super tevreden over!

  11. Helaas heb ik ook te maken gehad met trombose en hierdoor een hersenbloeding opgelopen. Ik wilde die troep niet slikken, maar de dokter raadde het me aan, omdat ik op mijn 27 nog steeds puistjes had. Na 4 maanden ging het mis en belandde ik in het ziekenhuis. Gelukkig goed afgelopen, maar m’n hele leven lang kans om trombose te krijgen. Ook zonder dat ik nu de pil slik (of andere anti-conceptie gebruik). En dat door maar 4 maanden in mijn hele leven de pil te slikken.

  12. Ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaring! Ik heb vorig jaar op 34-jarige leeftijd trombosebeen en longembolie gehad (vrij heftige variant) en ben zoekende naar een anticonceptie zonder hormonen. Ik ga deze optie zeker bespreken met mijn huisarts!

  13. Hoi Daisy.

    Ik slik al sinds mijn zeventiende de pil Microgynon ben nu veertig en ben direct gestopt met de pil. Kreeg in het ziekenhuis na vele onderzoeken een niet zo fijne uitslag. Namelijk Adenomen in mijn lever, dit zijn goedaardige gezwellen ( gelukkig ) die worden gevoed door hormonen en ook overgewicht speeld mee.

    Ik moest per direct stoppen met de pil om verdere groei te remmen. Door het stoppen met de pil kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen. Bij mij zijn ze 1 tot 3 cm groot. Bij 5 cm en groter kunnen ze dus wel kwaadaardig worden. En moeten ze worden weggehaald. In sommige gevallen groeien ze toch verder ondanks dat je gestopt ben met de pil.
    Ik krijg elk half jaar een buikecho om te kijken of het goed gaat.

    Ben zelf echt geschrokken en kan iedereen adviseren om goed te kijken / na te vragen waar je aan begint. Ik heb jaren lang veel profijt gehad van de pil, maar als ik van te voren had geweten wat voor rotzooi het was en wat je er aan over houdt…dan was ik er nooit aan begonnen.

  14. Ik heb nu een jaar of 3 een koperspiraal en heb er over het algemeen niet zoveel last van. Regelmatige cyclus – duurt wel een volle week maar voor mijn gevoel niet merkbaar zwaarder. Laatste maanden wel af en toe erge buikpijnen – ik vermoed van het spiraaltje, but I cant be sure. Enige echte nadeel wat ik ermee heb; seks. Dan voel ik hem en dat doet echt pijn. Zo jammer 🙁

  15. Ik zoek ook iets zonder hormonen maar vrees dat ik bij mijn pil zal blijven. Die ladycomp lijkt me wel interessant maar dan moet je nog steeds een condoom gebruiken op dagen dat het lampje niet groen is :/

    1. klopt! Maar als je cyclus regelmatig is, geeft ie echt maar heeeeel weinig groene dagen aan! Dus wat mij betreft de moeite waard 🙂

  16. Hallo! misschien een beetje een late reactie, maar is er iemand die ervaring heeft met de daysy.me? Dat is een computer vergelijkbaar met de Ladycomp, maar (naar mijn idee, wat ik heb gelezen) een stukje gebruiksvriendelijker.

    1. Het is een meer budget variant van de Lady-Comp, ontwikkelt door de dochter van de ontwikkelaar van de Lady-Comp dacht ik. Aan dit apparaatje ligt hetzelfde ten grondslag, dus ik denk dat de betrouwbaarheid ook ongeveer hetzelfde zal zijn! Ik gebruik zelf de Lady-Comp al drie jaar en ben er zeer tevreden over:)

  17. Ik gebruik Sensiplan, en daar ben ik al 4 jaar super blij mee 🙂 Het fijne ervan is dat je niet afhankelijk bent van zo een apparaatje die misschien niet alle signalen van je lichaam meekrijgt. Ik heb een cursus gevolgd en kan nu zelf mijn cyclus bijhouden. Het is fijn om zo zelf de regie in handen te hebben en ik vind het echt een pluspunt om mijn lichaam zo beter te leren kennen.

  18. Helaas als je endometriose hebt is dit geen optie. Je blijft nog steeds ongesteld en dat is ontzettend slecht. Ja ik gebruik liever ook zo min mogelijk hormonen, maar het is vervelend om te lezen dat het zo slecht is als je geen keuze hebt…

  19. Heel goed om te lezen dat al die hormonen in hoge dosis in twijfel worden getrokken. Wat mij opvalt is dat ik nooit wat hoor over Evra, de hormoonpleister, die ik zelf nu al 1.5 jaar gebruik en waar ik heel tevreden over ben. Deze pleister plak je iedere week (op een onzichtbare plek) en hiermee hoef je dus niet iedere dag aan anticonceptie te denken (wat voor mij wel handig is aangezien ik best chaotisch ben en dat soort dingen snel vergeet) deze pleister geeft gedurende de week een hele lage dosis hormonen en heel geleidelijk af, waardoor je (niet zoals bij de pil) een hormoonpiek hebt. 1 week in de maand plak je niets en word je ongesteld, maar je kunt dit ook overslaan. Zelf heb ik behalve een cupmaat meer, geen bijwerkingen gehad en ook haast geen extra stemmingswisselingen omdat het zo geleidelijk afgeeft. Ook is het mooi dat je nog steeds je ongesteldheid kunt regelen, dus op vakantie ook gewoon over kunt slaan zonder nare effecten te merken.

    1. Klopt, daar hoor je nauwelijks over, omdat deze nog vrij “nieuw” is (voor medische termen) en ze de lange termijn gevolgen hiervan nog niet weten.