Wat staat er in mijn voorraadkast?

Food  /   - 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Wat moet er nou echt in mijn keukenkastje staan om gezond te koken’? Of  ‘Welke boodschappen haal/heb jij sowieso in huis?’ Deze vragen komen vooral van de beginnende health lovers. Voor hen is ‘dit gezonde gedoe’ helemaal nieuw. Hoe vanzelfsprekend bepaalde dingen voor mij inmiddels zijn, zo abracadabra is dat misschien nog wel voor een aantal van jullie! Als ik terugdenk aan het moment dat ik mijn eerste ‘health’ boek las (Eet jezelf mooi, slank & gelukkig), weet ik nog goed dat ik op elke pagina gemiddeld 3 keer dacht: ‘Hè, wat? Kie-no-wa? Amandelmelk? Geven amandelen melk dan? Groentesap? Seriously??’ En kijk mij nu eens. Kie-no-wa could be my middle name… De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat alles te leren valt, ook gezond eten en leven. Maar om je daar toch een beetje bij op weg te helpen, zal ik je een kijkje geven in mijn keukenkastjes. In mijn nieuwe keukenkastjes wel te verstaan, want ik ben net verhuisd naar het huis met de mooiste keuken van Amsterdam (en omstreken 😉 ).

Deze lijst kan eindeloos worden, maar dat gaan we niet doen. Er zijn genoeg gezonde producten te vinden. En de inhoud van mijn voorraadkast wisselt natuurlijk veel, want ik probeer graag nieuwe dingen uit. Maar dit is toch wel de basis, die ik een paar keer per week tijdens de boodschappen aanvul met verse producten.

In de koelkast

  • Havermelk (of andere plantaardige melksoort, bijv. rijst of amandelmelk)
  • Feta (of geitenkaas)
  • Roomboter
  • Hummus
  • Hüttenkäse
  • Biogarde (of Griekse Yoghurt)
  • Eieren
  • Kokoswater
  • Citroensap
  • Kappertjes
  • Tofu/gerookte kip/gerookte zalm/tonijn voor mijn lunch salades (niet alles ligt tegelijk in mijn koelkast hoor!) Mijn koelkast en voorraadkast

In de groentela

  • Sla
  • Spinazie (of andere bladgroente)
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Wortels
  • Courgette
  • Uien

In de fruitschaal

  • Appels
  • Peren
  • Banaan
  • Kiwi
  • Avocado
  • Doosje diepvriesfruit (in de vriezer of course) Mijn fruitschaal en voorraadkast

Superfoods

  • Chia zaad (en/of lijnzaad)
  • Goji bessen
  • Cacao nibs (of poeder)
  • Tarwegras
  • Maca poeder

Deze vijf heb ik standaard in huis. Verder varieer ik graag. En ik eet ze uiteraard ook niet alle vijf dagelijks.

In de ontbijtla

  • Havermout
  • Quinoa meel (om pannenkoekjes te bakken)
  • Biologische muesli
  • Notenpasta
  • Honing (of agave siroop)
  • Rozijnen
  • Rijstwafels
  • Zuurdesem speltbrood (voor het weekend halen we vaak zo’n heerlijk brood, wat over blijft, gaat de vriezer in)

Het ‘pastavak’

  • Speltpasta
  • Quinoa
  • Zoete aardappel (voor mijn cravings naar friet 😉 )

Overig

  • Bouillonblokjes (bio)
  • Olijfolie (over salades)
  • Kokosvet (om in te bakken)
  • Thee (ik drink liters thee. Dus veel variatie aan zakjes in mijn kast. Wel vooral kruidenthee.)
  • Peper & zout
  • Kaneel
  • Knoflook

Mijn snack la

  • Handcooked chips (naturel chips met als enige ingrediënten aardappel, olie en zout. Bijv. die van Kettle en de Lidl heeft hele lekkere!)
  • Dadels
  • Walnoten
  • Flesje rode wijn!  (al staat die niet in de snack la, maar in een wijnrek, bij zijn vriendjes)

Zo veel??? En dat is nog niet eens alles?? Paniek! Ik snap dat je een vermogen kwijt bent als je dit in één keer moet aanschaffen. Dat heb ik ook niet gedaan, dat verzamel je gewoon in de loop der tijd, net als ik. Maar als dit op den duur je basis is, hoef je voor je dagelijkse boodschappen telkens nog maar een enkel product te kopen, om toch een heerlijk, voedzaam en gezond maal op tafel te toveren!

Mis jij iets in de lijst? Wat is echt een musthave voor een healthy life in jouw keukenkastje? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

  1. Wat een herkenning, deze post! Eet jezelf mooi, slank en gelukkig was ook het eerste health boek wat ik las. Waar toen alles een hele aanpassing was, is het nu allemaal zo vanzelfsprekend voor mij. In mijn voorraadkast/koelkast/fruitschaal liggen vrijwel dezelfde producten als bij jou. Alsof ik het zelf geschreven heb, haha!

  2. Hoi! Ik heb 3 vraagjes, wat is precies het verschil tussen gewone honing en agave siroop? Waarmee is huttenkase lekker te combineren, op brood bv? en hoe combineer jij de tofu in je lunchsalades?

  3. Wat een fijn overzicht!
    Wel een kleine opmerking: tomaten, komkommers en courgettes moet je ook gewoon op de fruitschaal bewaren, niet in de koelkast.
    Grtjs!

  4. Mag ik vragen hoe vaak je rode wijn drinkt? Ik betrap er mijzelf op dat ik vaak witte wijn drink als ik het in huis heb, misschien moet ik mij dan maar de goede gewoonte aanleren dat ik de rode wijn neem als ik dan toch zin heb in een glaasje.

    Bedankt alvast voor het overzicht! Het is motiverend om te weten dat ik veel dezelfde dingen in mijn kast heb 🙂

  5. En? Wat vond je van je kaki die deze week in de fruitschaal lag? Ik kijk al jaren elke keer weer uit naar het seizoen. Ik vind het zo’n heerlijk smaakje… Mix dat spul een keertje door je sojayoghurt of samen met silken tofu… Heaven!
    xxx

  6. Heel herkenbaar dit overzicht! Ik heb alleen vooral sojaproducten in de koelkast (melk en yoghurt), heb niet zoveel superfoods, maar wil graag de gojibessen gaan proberen. Verder kook ik vooral nog in olijfolie, maar wil ik ook graag het kokosvet gaan proberen. Daarnaast heb ik altijd een mix van noten (walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten, paranoten) in de kast staan voor snack time en maak ik wekelijks zelf granola voor in de sojayoghurt met bosbessen uit de diepvries. Leuk om jouw voorraad eens te zien! 🙂