Kombucha: Wat is het? En hoe maak je het?

Food, Health  /   - 

Een drankje dat ook hier in Nederland steeds bekender wordt: Kombucha. Ik heb het voor het eerst gedronken op Bali. Daar drinken ze het namelijk heel veel. Het is een heel lekker, maar bijzonder drankje. Niet alleen vanwege de manier waardoor het ontstaat, maar vooral omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft!  

Wat is kombucha precies?

Kombucha ontstaat door fermentatie. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Suiker? Maar dat is toch niet gezond? In dit geval wel, we leggen het uit: zo’n zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’ (laatje niet afschrikken door deze ietwat gekke naam. Het wordt ook wel een SCOBY genoemd, klinkt een stuk gezelliger toch?!). Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam. Het eet suiker op tijdens het fermentatieproces en zet dit om in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje.  Door dit proces krijgt kombucha een zurige smaak.

Bali tip!

Als je in Bali bent en je ziet Good Life Kombucha op de kaart, bestel het dan vooral. Dat is mijn favo merk! Happy Kombucha is ook een aanrader. Voor zover ik weet zijn deze merken alleen in Bali verkrijgbaar. Je kunt ze in diverse heerlijke smaken bestellen. ruko, good life kombucha, bali, canggu

Waarom is kombucha zo gezond?

Net als in elk gefermenteerd product zit dit drankje vol met goede, gezondheid bevorderende bacteriën die veel goed kunnen doen voor je lichaam:

  • Het verbetert de spijsvertering. De enzymen en goede bacteriën helpen voedsel af te breken en verbeteren op die manier de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.
  • Het helpt je lichaam te ontgiften. De enzymen en zuren in het drankje zorgen voor een natuurlijke detox, dit kan vooral voor je lever erg goed zijn.
  • Het is goed voor je huid. Het heeft zowel van binnenuit als van buitenaf een gunstige invloed op de huid. Als je het op de huid aanbrengt zal het werken als een samentrekkende tonic tegen een vette huid. Je kunt het ook goed gebruiken om huidschimmels mee te bestrijden.
  • Het verbetert je immuunsysteem. Kombucha is erg rijk aan antioxidanten. Deze versterken onder andere je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties en ziektes.
  • Het schijnt ook goed tegen stress te werken. Het bevat bepaalde zuren die je lichaam en geest helpen ontspannen. Regelmatig een glaasje van deze gefermenteerde thee kan stress helpen verminderen. Ook bevordert het je nachtrust.

Zo maak je je eigen kombucha

Ingrediënten kombucha

  • 1,5 liter water
  • 2 zakjes groene of zwarte thee
  • 200 gram  rietsuiker
  • 50 ml appelazijn
  • 1 kombucha-zwam*

*Lees hier waar je dit kunt kopen/krijgen.

Benodigdheden kombucha

  • 1 grote, glazen pot (inhoud van 2-3 liter)
  • theedoek
  • elastiek
  • plastic trechter met zeef
  • lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)

Bereiding kombucha

  1. Kook 1,5 liter water in een pan.
  2. Voeg daar de suiker en de zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken.
  3. Verwijder daarna de theezakjes/losse thee en zorg ervoor dat de suiker goed is opgelost.
  4. Laat de thee afkoelen tot maximaal 30 graden. Schenk vervolgens de thee in de grote glazen pot.
  5. Schenk de appelazijn bij de thee in de pot en leg de zwam er voorzichtig in.
  6. Leg de theedoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
  7. Zet de pot op een donkere plaats weg, op kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat.
  8. Laat de kombucha ongeveer 7 tot 14 dagen fermenteren.
Na het fermenteren
  1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank. Smaakt het nog te zoet, laat het dan nog een paar dagen fermenteren.
  2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.
  3. Zet de trechter met zeef in een fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.
  4. Zet de flessen kombucha tot gebruik in de koelkast.
  5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid maken. De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand anders of nog meer mee maken natuurlijk!

Zelf maken te veel gedoe? Je kunt kombucha natuurlijk ook ‘gewoon’ kopen. Check de betere biowinkels even. Ik durf te wedden dat je dit bij een winkel als Ekoplaza wel kunt vinden.

Happy kombucha, bali
Tasting bij Happy Kombucha in Bali.

Heb jij wel eens kombucha gedronken of zelf gemaakt? Wij zijn benieuwd naar je ervaring dus deel het vooral met ons!

X Mirte & Daisy

Bron: Leefpuurnatuur.nl, Bedrock.nl, eten-en-drinken.info.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

  1. kombucha changed my life! Since I drink it on a regular basis, my body feels healthier and I am more energetic. Also my fecces are regular and consistant and I digest better.

    1. Hi! Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. Suiker is de voeding van de kombucha zwam, het eet het suiker op tijdens het fermentatieproces. Vandaar!

  2. Hey Daisy ik geniet van jouw bijzonder positieve geest en hoe je ons laat delen in jouw Kombuchavreugde! Zelf heb ik in Assen aan huis een Ecologisch bureau, geef verstillende wandeltochten in het Drentsche Aa-gebied en maak zelf mijn Waterkefir. Mijn vraag aan jou is: Waarin verschilt Kombucha van Waterkefir, omdat beide drankjes ontstaan door fermentatie. Mijn waterkefir bereid ik als volgt: een grote glazen weckpot vul ik eerst met ruim 50 gram waterkefirkorrels. Vervolgens voeg ik 2 grote soepeetlepels BIO rietsuiker toe en anderhalve liter water. Tot slot voeg ik 2 bergvijgen toe en laat dit 2 dagen fermenteren.
    Na 2 dagen heb ik dan een heerlijke friszure drank die ongeveer gelijk staat aan de PH waarde van de maag en bovendien goede bacteriestammen voor de spijsvertering bevat. Op die 2de dag vul ik dan 3 drinkflesjes van elk 0,5 liter, waarna ik de Kefir als restproduct overhoud, en vervolgens herhaalt dit eindeloze proces zich opnieuw. Inmiddels alweer 4 jaar geleden kreeg ik van een wandelvriendin de kefir voor het eerst, en die leeft nu nog steeds.
    Ik ben heel benieuw naar jouw antwoord want jij zult ongetwijfeld ook met waterkefir bekend zijn
    PS- Als je es in de regio Drenthe bent, dan bied ik jou geheel kostenloos een prachtige Natuur- en wildplukkerijdag aan.

  3. Het lijkt nogal onverstandig om Kombucha te drinken, kan zelfs dodelijk zijn bij verkeerd gebruik.

    https://examine.com/supplements/kombucha/

    “Improper sanitation and too long of a fermentation period can contribute to kombucha’s toxicity, which can result in death. Usually, this is because an individual was brewing their own kombucha, but death has also resulted from drinking too much kombucha (more than 14oz). Most of the evidence supporting kombucha’s potential benefits is limited to rodents, while much of the evidence demonstrating its risks extends to humans. Therefore, it is not recommended to drink kombucha for its health benefits.”

    1. Hello Frank………..Still alive?.. i hope so.. well i am because.. i never wanna try something like that!😳🧪🔬🧫Gin tonic is ok for me😉