Vegan voor een week; zo ging het me af!

Food, Health  /   - 

Vorig week liet ik in deze blog weten dat ik een weekje vegan zou gaan eten. Dat wil dus zeggen: een week lang geen dierlijke producten eten. Dus niet alleen vegetarisch (geen vis/vlees/kip), maar ook geen producten van dieren als melk, kaas, honing en eieren. Ik vind het altijd leuk om voor I Love Health bepaalde food challenges aan te gaan. En vegan stond al een tijdje op mijn ideeënlijstje, maar ik stelde het maar uit. Hoewel ik niet heel veel vis en vlees eet, eet ik dus wel veel zuivel, kaas en eieren. Dus de ‘n’ achter vega, maakt ‘m vegan en voor mij dus extra moeilijk.

Oke, we zijn een week verder. Hoe ging het?

Eerlijk is eerlijk, ik vond het lastig. Ik blijk geen geboren vegan te zijn. De twee lastigste zaken rondom het vegan waren voor mij:

  • het voelde als een dieet.
  • ik vond het lastig anderen ‘tot last’  te zijn.

Dieet: yay or nay?

Ik ben geen voorstander van strenge diëten. ik eet gezond omdat ik me daar goed bij voel, maar ontzeg mezelf eigenlijk niets. Als ik eens zin heb om te ‘zondigen’, moet dat kunnen in mijn normale eetpatroon. Het vegan eten voelde voor mij als een dieet. Soms had ik namelijk zin in bepaald eten, zoals mijn heerlijke kwark met verse aardbeien, of een groenteomelet, en dan ‘mocht’  dat niet. Beide zijn gezonde opties, maar toch mocht het niet. Die gedachte ‘zin hebben, maar het mag niet’, associeer ik met een dieet. Vandaar dat vegan eten ook zo voelde.

havermout banaan, juice, vegan voor een week
Als ontbijt at ik vrijwel de hele week een havermoutje. Normaliter at ik vaak iets met kwark of ei. En dat ging naturlijk niet. Gelukkig ben ik dol op havermout, dus dat was zeker geen straf. Alleen de variatie miste ik een beetje.

Vegan pleazzzzz

Als ik gewoon thuis was en voor mijzelf kookte, vond ik het niet zo heel lastig. Ik had vrijwel alle niet-vegan producten uit mijn koelkast geëlimineerd, dus ik maakte gewoon wat lekkers met wat er wel in huis was. Maar, ik had – zoals altijd – veel etentjes en lunches buiten de deur. Toen werd het pas een challenge. Ik at op dinsdagavond bij een van mijn beste vriendinnetjes. Ze kookt altijd gezond hoor. Maar geen idee of het vegan zou zijn… ik heb wel 10 x het appje naar haar getypt waarin ik vraag of ze rekening wil houden met mijn vegan week. Maar deze app ook 10 x weer verwijderd… voelde me zo’n ‘zeur’. Stom he? Uiteindelijk heb ik het haar toch gevraagd en ze vond het helemaal geen probleem. Het zou een groentecurry met garnalen worden. Nou, dat werd dus een groentecurry zonder garnalen. Heerlijk! Dus thanks Nic, voor je begrip en heerlijke kookkunsten.

groentecurry, vegan voor een week
De groentecurry met kokosmelk. Yum!!

Pancakes

Toen nog een lunch buiten de deur met collega-blogger/vriendin Claartje van Foodness.nl. Bij haar ‘schaamde’ ik me niet om rekening te houden met mijn vegan week. Ze is blogger, dus dat begrijpt ze wel. En inderdaad. Ze kwam met het topidee om ergens vegan pancakes te eten. Yum! Ik ruilde de honing in voor maple syrup en zo was die goddelijke pancake stack helemaal vegan.

Worst en ijs…

Mijn laatste diner-challenge was op vrijdagavond. Al jaren eet ik maandelijks met mijn 10 beste vriendinnen (nog van de middelbare school). Een van hen kookt voor de rest van de groep. De leukste en gezelligste avondjes ooit! Nu was het de beurt aan mijn meest gezonde vriendinnetje Noeska. Maar ik durfde haar toch niet te vragen rekening te houden met mijn vegan week. Ik weet al hoe lastig het is om voor 10 chicks met allemaal dieetwensen te koken (vega, lust geen, ui, geen koriander, geen geitenkaas, geen feta, geen meloen, etc. etc.). Dus ik zag mezelf al aankomen: hoi, voor mij vegan plzzzzz. Dus ik hield mijn mond en zou het die avond wel zien. De chef kennende hoefde ik niet op biefstuk of hele kippetjes te rekenen. En dat klopte. Het voorgerechtje was falafel op Turks brood met aubergine spread. Vegan. Score! En lekker! Bij het hoofdgerecht waren er veel Turks georienteerde salades. Ik koos voor die salades zonder feta. Maar er werden ook van die heerlijke Turkse worstjes bij geserveerd… en voor ik het wist – ik was het echt even vergeten – had ik een worstje in mijn mond. Het zal ook eens niet he… 😉 halverwege de worst besefte ik het. En mijn ruggengraat was met de wijn (vegan!) blijkbaar ook verdwenen. Dus at ik de rest van het worstje ook op. En het ijs bij de baklava als dessert dus ook. Oeps. Not my best vegan night… 

95% vegan

Laten we zeggen dat ik over de hele week genomen 95% vegan heb gegeten. En 1 week bijna-vegan is te kort om al een conclusie te kunnen trekken of het effect heeft gehad op mijn PDS of mijn huid. Maar er mee doorgaan, om het eventuele effect wel te ervaren, zie i niet zitten. Hoe ik normaliter eet, voel ik me eigenlijk hartstikke goed. Ik eet al heel veel vegetarisch, en vrijwel alle dierlijke producten die ik koop, zijn biologisch. Ik wil wel bewust iets minder dierlijke eiwitten zoals kwark eten. En ik verruil met plezier mijn whey eiwitshake voor een vegan variant als deze. Maar 100% vegan gaat me niet lukken. puur omdat de wilskracht erachter ontbreekt. Geen idee hoe het in de toekomst zal zijn. Maar voor nu blijf ik lekker eten zoals ik deed, met de goede voornemens die ik net noemde!

Eet jij vegan? En hoe voel jij je erbij? Ik ben benieuwd!

X Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties

  1. Misschien ook goed om te beseffen dat al die Netflix documentaires discutabel zijn. Grotendeels niet gebaseerd op feiten en op onderzoeken die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Wat je daar ziet is niet “de” waarheid.

    Ik ben het afgelopen jaar ook veel minder dierlijk gaan eten. Geen vlees, en vis alleen af en toe buiten de deur. Thuis voornamelijk vegan. Ik voel me er goed bij.

  2. Chapeau dat je dit hebt volgehouden! Ik ben sinds een jaar vegetariër en moet zeggen dat dit me heel goed afgaat! Thuis wordt er rekening mee gehouden en als ik buitenshuis ga kies ik voor vis. Ik heb veel respect voel echte veganisten want zoals je zei: blijven variëren bij het ontbijt bijvoorbeeld is niet zo makkelijk.

  3. Ik eet binnenshuis vegan, buitenshuis vegetarisch (als vegan niet mogelijk is). Was al vegetariër, maar na Cowspiracy bewust ook alle andere dierlijke producten zoveel mogelijk uit mijn leven geschrapt. Vegan is meer dan alleen maar plantaardig eten uiteindelijk.

    Qua gezondheid voel ik me prima. Ik eet gezond en slik een b12-suplement. Heb ook helemaal niet het idee dat ik iets mis, maar dat is voor iedereen verschillend natuurlijk.

    Vind het wel top dat je het een week geprobeerd hebt!

  4. Ik ben ook geen vegan maar kan je helemaal vinden in je verhaal/ervaring!

    Ik eet sowieso al geen vlees (rund/varken) omdat ik daar niet gek op ben, maar eet wel dagelijks één ei, een onsje verse kipfilet en een onsje vis (koolvis of verse tonijn bijv.).

    Ik hoor ook veel positieve verhalen over mensen (en ook met name sporters) die vegan gaan/zijn geworden en zich ”zo uitstekend” zijn gaan voelen sinds zij het dierlijke hebben laten staan.

    Ik zou mij inderdaad ook opgesloten en beperkt voelen als ik vegan zou zijn. Zoals je zegt ”het voelt (zou voelen) als een (levenslang) dieet.

  5. Goed vegan eten is ook best moeilijk, ondanks dat een boel van die health-hippies het tegendeel beweren. Kort gezegd, als je niet goed let op je goede vetten, goede eiwitten en zorgt dat je alles binnenkrijgt heb je grote kans op tekorten die pas na tientallen jaren zichtbaar worden. En ondertussen val je af, maar doe je je lichaam ongezien te kort – met allerlei rare verschijnselen tot gevolg. Helaas komen dit soort tekorten pas na jaren aan het licht.

    B12 is een inkoppertje tegenwoordig, maar er zijn meer dingen waar je op moet letten.

    “Gewoon” vegetarisch is voor de gemiddelde mens veel makkelijker en gezond vol te houden. Veel “vegan” voedsel is ook helemaal niet zo gezond. (Soja bijvoorbeeld, om van de onverzadigde vetten in kokosmelk maar niet te spreken en copieuze hoeveelheden rijstmelf of amandelmelk zijn ook al niet goed voor een mens… )

    Ik leef zelf al 40 jaar als “80% vegan” – 20% soms wat ei, honing of roomboter.

    1. “Kort gezegd, als je niet goed let op je goede vetten, goede eiwitten en zorgt dat je alles binnenkrijgt heb je grote kans op tekorten die pas na tientallen jaren zichtbaar worden.’

      Volgens mij geldt dat ook voor carnivoren, hoor. De vega(n)s die ik ken gaan doorgaans heel bewust met hun voeding om. Als je een beetje je gezonde verstand gebruikt, is goed vegan eten helemaal niet moeilijk, en nee, ik ben geen ‘health-hippie’.

      1. Eens met Lin, hetzelfde geldt voor carnivoren.

        Goed dat je het een week hebt geprobeerd. Ikzelf eet al 12 jaar vegetarisch en sinds een halfjaar vegan. Voor mij voelt het absoluut niet als een dieet en denk ik iedere dag “had ik dit maar eerder gedaan en was ik maar eerder vegan geworden”.

        De docu’s die eerder genoemd zijn zoals Cowspicary, earthlings en forks over knives raad ik je ook zeker aan om te kijken. Het aspect van je eigen gezondheid is natuurlijk van enorm belang. Maar ik ben ook wel benieuwd hoe je tegen het ethische aspect aankijkt van de vlees en zuivelindustrie en hoe wij met dieren omgaan.

        We zijn met z’n allen grootgebracht met het idee dat het normaal is om van onze hond te houden en om varkens, koeien en kippen te vermoorden om hun lichaam op te eten. In feite zijn het allemaal lieve en gevoelige wezens zijn die gelukkig willen zijn en absoluut niet uitgebuit en vermoord willen worden! Wie zijn wij als mens om dan zo’n arbitrair en wreed onderscheid te maken?

        Hopelijk kom je erachter dat het lang niet zo extreem is als het lijkt, om veganistisch te gaan. Als je diep van binnen tegen onnodig leed bent en van dieren houdt, ben je eigenlijk al een veganist. Dit is je kans om daadwerkelijk je leefstijl in lijn te brengen met die kernwaarden.

        Succes met de ontdekkingstocht!

  6. Leuke post! Ik ben deze week aan het detoxen en eet ook voor het eerst vegan. Overdag juices, ’s avonds gewoon diner. Vind het ook teveel gedoe voor altijd, maar wel goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid dierlijke producten… PS mijn cashewnoten staan nu in de koelkast te weken, ben erg benieuwd!

  7. Ben al jaren vega maar vegan is nog een brug te ver voor mij.
    Ik gebruik best vaak feta of geitenkaas in mijn maaltijden.Ben wel gestopt met yoghurt en gebruik voor mijn papje al jaren plantaardige melk.
    Vaak is chocolade ook niet vegan en daar ben ik dol op.
    Mijn doel is wel meer plantaardig maar niet echt helmaal vegan.

  8. Leuk om te lezen!! Echt super tof dat je het gedaan hebt!

    Ik denk dat een vegan lifestyle geen verkeerde uitgangsbasis is, maar volledig vegan is voor mij ook niet weggelegd. Door een gluten en lactose intolerantie ben ik wel wat beperkt. Dus de kwark en kazen laat ik sowieso al staan. Maar juist daardoor, wil ik wel kunnen genieten van een lekkere omelet of juist die garnalen bij een curry. Anders wordt het echt een dieet, waarbij de opties (voor mij iig) te beperkt worden. Opties en vervangers al om, maar ik hou van eten en daarvoor moet het ook een feestje blijven ipv echt een dieet.

  9. Tof dat je het hebt geprobeerd en jammer dat het voelde als een dieet. Ik ben zelf veganist en ervaar het niet zo. Ik mag alles eten wat ik wil, alleen kies ik ervoor geen dierlijke producten te eten. Die keuze is heel bewust en heeft weinig te maken met gezondheid. Dat mijn PDS verbeterde en ik mijn gewicht beter in balans heb is gewoon een bijkomend voordeel.
    Voor meer over mijn motivatie verwijs ik je naar de documentaire Cowspiracy.

    1. Hi Sas, ja fijn dat het voor jou niet zo voelt. Jouw beweegredenen zijn ongetwijfeld anders dan die van mij. Vandaar het verschil. Als ik het ook om die redenen zou doen, zou het vast heel anders voelen. Je bent goed bezig in elk geval!

  10. Wat leuk om te lezen, en herkenbaar hoor 😉 Havermout wordt echt staple food, en ik moest vooral de yoghurt en kwark erg missen in het begin! Maar alles went (behalve een ventilator die aanstaat als je wilt gaan slapen), zo ook plantaardig eten. Het is een kwestie van op je gemak dierlijke producten afbouwen en nieuwe dingen ontdekken. Easy does it 🙂

  11. Leuk verhaal! Wat goed dat je het geprobeerd hebt!! Ik wel al jaren vergetarier(zonder vlees) en sinds 4 jaar nu bijna vegan. Ik eet geen vlees of vis, melk en koeienkaas meer maar eet bijvoorbeeld wel boter, geitenkaas en honing. Die geitenkaas salade mmmm.. Eet gewoon veel meer ‘plants & fruit’ (de serie fat sick and nearly dead laat dit ook zien). Ik voel me geweldig en geniet zooo veel van allerlei lekkere vega hapjes!!;)

  12. Leuk om te lezen! Ik ben sinds een half jaar 90% vegan. De weekenden bij mijn ouders en etentjes zijn inderdaad lastig. Met barbecues neem ik mijn eigen vegan burgers mee, ik ben wel volledig vegetarisch namelijk. Maar ik heb nog niet de kracht om te vragen om een vegan salade…

    Om het niet aan te laten voelen als een dieet heb ik heel veel filmpjes op youtube gekeken onder de naam ‘vegan what i eat in a day’. Er zijn een aantal meiden heel creatief met hun eten en laten in filmpjes van 1 a 2 minuten zien wat ze eten. Bordevol inspiratie! Smoothiebowls, juices, vegan yoghurt met granola, bananenijs. NOM! Ik heb hierdoor totaal geen gevoel meer van een dieet, ik lust en eet juist veel meer en gevarieerder.

    De wilskracht heb ik gehaald uit de documentaires: Forks over Knives, Fat, sick and nearly dead en Cowspiracy. Earthlings schijnt ook goed en heftig te zijn, maar ik denk dat mijn ogen dat niet aan kunnen…

    Hopelijk heb je hier iets aan 🙂

  13. Leuk om te lezen hoe het jou verging. Ik herken het heel erg. Voor mezelf ging het prima, maar toen ik thuis kwam en mijn moeder voor me gekookt had ging het mis. Het ‘andere niet tot last willen zijn’ was ook mijn grootste struggle. En de kwark. Ik kan mijn bakjes kwark gewoon niet laten staan.