Recept: Groen, groener, GROENTESAP!

Food  /   - 

Veel mensen starten ’s ochtends met een glas verse sinaasappelsap. Harstikke gezond! Toch? Helaas is dit niet helemaal waar. Als je fruit uitperst blijft al het gezonde vruchtvlees achter in de citruspers en bevat het sap te weinig vezels om de binnenkomende glucose af te remmen. Alle suiker uit de sinaasappel schiet dus meteen je bloedbaan in en laat je bloedsuikerspiegel stijgen. En dat is geen goede zaak. En veel gezondere variant om je dag mee te beginnen is groentesap. Groentesappen bevatten veel minder suikers dan vruchtensap en zitten bomvol vezels. Dus wil je gezond je dag begin, laat je lijf zich dan tegoed doen aan zo’n bom van energie en voedingsstoffen!

Je kunt elke gewenste groente voor je sapje gebruiken. Maar vooral donkergroene (blad)groente zijn een fantastische bron van eiwitten, vitaminen, vezels, antioxidanten, mineralen en helpen het lijf om gif en afvalstoffen af te drijven. Daarnaast helpt een glas groentesap op de nuchtere maag ook de darmen op gang. Dat lijkt mij een gezondere optie dan een sigaretje en een kop koffie…

Een groentesapje maken is zo simpel als wat. Doe alle groenten die je lekker vindt in de blender of sapcentrifuge. Als je de smaak wat te bitter vindt, is fruit een goede ‘zoetmaker’.

Groentesap tips

  1. Was alle groenten voor gebruik en verwijder eventuele beurse plekken.
  2. Schil de groenten (en fruit) niet. Pers alle schillen en pitjes juist mee. Hierin zitten vaak de meeste voedingstoffen!
  3. Het gebruik van biologische groenten is het beste. Dit omdat er geen pesticiden gebruikt zijn bij het verbouwen en ze bevatten meer voedingsstoffen. Wil je geen biologische groenten en fruit gebruiken, schil het dan allemaal wel.
  4. Gebruik NIET de plantgroente aan bijv. wortels en rabarber. Hierin kunnen voor het lichaam giftige stoffen in zitten.
  5. Drink het sap direct na bereiding op. Een groot deel van de voedingsstoffen vervliegt snel na bereiding.
  6. Als je geen sapcentrifuge in huis hebt, kun je ook prima een blender gebruiken. Wel raad ik aan om dan altijd een flinke scheut water erbij te doen, om het wat vloeibaarder te maken.

Groentesap recepten

Beide recepten zijn qua hoeveelheid genoeg voor een flink glas voor 1 persoon of 2 gewone glazen vol.

Recept 1:

Dit recept is gegarandeerd een succes om de zoete smaak. Een zeer geschikt receptje voor de groentesap-virgin of voor kinderen.

  • Twee handen vol verse blad spinazie
  • ½ banaan
  • 1 kiwi
  • Flinke scheut water of sojamelk Groentesap

Doe dit alles in de blender en je hebt een heerlijk drankje om ’s ochtends mee op te starten.

Recept 2:

Voor de gevorderde groentesapper heb ik onderstaand recept. Nog steeds zoet door de appels maar met wat meer groente smaak.

  • Flinke handvol verse bladspinazie
  • 1 bosje selderie (onderste gedeelte afgesneden)
  • ¼ komkommer (in stukken)
  • Handje peterselie
  • 2 appels
  • 1 kiwi Groentesap ingrediënten

Elke ochtend start ik in elk geval mijn dag met een verse groentesap. Eerlijk is eerlijk, ik heb niet altijd de tijd en de groenten in huis om elke dag een eigen sapje te fabriceren. Daarom heb ik wel altijd een fles groentesap van Zonnatura in huis. Dit is verkrijgbaar bij praktisch elke supermarkt. Hartstikke lekker, gezond, snel en easy!

Kennen jullie ook lekkere en gezonde sap recepten? Stuur ze vooral door naar I Love Health!

 

Bron: Voedzo.nl

Bron: Amber Albarda – Eet jezelf mooi, slank en gelukkig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

  1. Nummer 2 zojuist geprobeerd in onze nieuwe blender. Het werd wel erg dik, de blender kon het niet aan, dus heb er wat sojamelk bij gedaan. En dan nog moet ik het zodadelijk met een lepel geven. De smaak is overigens wel okee.

  2. Haai,

    ik drink er nu 1 uit mijn slowjuicer, super lekker:

    1 paksoi (3 stengels).
    stuk venkel
    2 handen spinazie
    stuk gember
    cocoswater
    sap van een halve citroen.

    Deze sap is wat pittig door de gember en fris door de citroen.

    Ik drink dit wanneer ik teveel feestjes heb gehad haha.

  3. Hallo,
    juist in groentensappen (met de juicer) zitten geen vezels meer, doordat die achterblijven in de machine… toch?
    gr Eline

  4. Heb net een sapcentrifuge aangekocht maar er staat in aangegeven dat hier geen bananen, mango’s of advocado’s in mogen. Maar overal op Internet vind ik wel recepten waar deze in gebruikt worden. En hoe zit dit met aardbeien dan want zij hebben toch dezelfde textuur?

    Grts België

    1. Hoi Melissa,
      Als je banaan, mango of avocado door je juice wilt doen, moet je een blender gebruiken. Dus andere groentes en fruit door de sapcentrifuge/slowjuicer en dan het sap + de zachte groente en fruit in de blender.
      Aardbeitjes kunnen volgens mij wel door de juicer!
      Gr. Daisy

  5. Tip van mij: als je niet zo van groentesapjes houdt maar ze wel wil drinken: sap wat appel, citroen en/of gember mee. En wist je dat bietjes ook heel lekker zijn om te sappen? Maakt je sap wat zoeter.

  6. Hallo Daisy, sinds kort heb ik een sapcentrifuge en maak ik heerlijke groentesappen. Bij de kleine bladgroenten/kruiden, zoals peterselie en rucola, merk ik dat die nagenoeg rechtstreeks in het afvalbakje terecht komen en er geen sap uit geperst word. Heb jij (of anderen) die ervaring ook en weet je wat ik kan doen om er wel sap uit te krijgen?
    Groetjes, Marianne

  7. Hallo Daisy,

    Ik weet niet of je mijn vraag kunt beantwoorden en anders iemand anders die je blog regelmatig leest. Ik heb een tijd geleden een juicer gekocht en wil graag aan de slag met de gezonde sapjes…alleen nu ben ik zwanger en weet niet zeker of ik hierdoor alles kan drinken. Rauwe groenten…enzo en de combinaties die niet kunnen, door bepaalde stoffen die dan schadelijk zijn? Hoop dat iemand hierover iets kan zeggen? Of kan ik wat recepten krijgen die gezond zijn en niet schadelijk, waarvan je dat zeker weet? Ik weet iig dat wortelen niet zo worden aangeraden ivm vitamine A, die schadelijk kan zijn bij overvloed.

    Hoop snel iets van je te lezen!

    Groetjes,
    Barbara

    1. Hoi Barbara,
      Ik weet dit zelf ook niet zeker. Ik zou als ik jou was contact op nemen met Bianca van Thegreencreator.nl. Zij weet dit denk ik wel! Ze is echt expert op het gebied van groene smoothies en detoxen.
      Succes!
      Groetjes,
      Daisy

  8. “Schil de groenten (en fruit) niet. Pers alle schillen en pitjes juist mee. Hierin zitten vaak de meeste voedingstoffen!”

    Sommige pitten bevatten gifstoffen, gelijk aan blauzuur. Kleine hoeveelheden, maar zeer giftig.

    “Het gebruik van biologische groenten is het beste. Dit omdat er geen pesticiden gebruikt zijn bij het verbouwen en ze bevatten meer voedingsstoffen.”

    Niet waar. In geen enkel respectabel onderzoek is ooit naar voren gekomen dsat biologisch voedsel voedzemr is. Dit is een populair mythe.

    1. Pitten van bijv. appels bevatten inderdaad blauwzuur. Gezonde cellen bevatten een enzym die dit blauwzuur weer afbreekt en dus onschadelijk is. Kankercellen bevatten dit enzym niet en worden hierdoor gedood!
      Vit B17/Laetrile is een bekende alternatieve kankertherapie d.m.v. blauwzuur/cyanide in gemalen amandelpitten!
      Je kunt appelpitten dus ook preventief eten!

  9. Het favoriete groentesapje van Oprah Winfrey is inmiddels ook mijn favoriet.
    3 volle handen bladspinazie
    2 stengels bleekselderij
    1 appel
    paar stelen peterselie
    een eetlepel citroensap (of meer naar smaak).
    Heerlijk!

  10. Hallo Daisy,

    Complimenten voor je mooie blogs. Echt een aanwinst voor de gezonde consument!
    Maar wat ik me afvraag is waarom er geen recept met lekker fris tarwegrassap in staat? Wij maken een mooie mix van tarwegras, druiven, lime, banaan en vers sinaasappelsap. Echt een topper!

    Met vriendelijke groet,
    Rob Verschoor

    1. Hoi Rob!
      Jij ook bedankt voor het mooie compliment naar mijn blog 🙂
      Ik heb inderdaad nog geen recept met tarwegras er op staan, maar wat niet is, kan nog komen! De mix met fruit die jij noemt, bieden jullie die ergens aan, of maak je die zelf thuis? Ik heb jullie site even bekeken, maar kon hierover zo gauw nog niks vinden.
      groetjes,
      Daisy