Intermittent fasting // Wat is het, en is het gezond?

Food, Health  /   - 

Intermittent fasting, een term die sinds een aantal jaar steeds vaker opduikt. Het is een voedingspatroon waarbij met tussenpozen gevast wordt. Je eet voor een bepaalde tijd niets (bijvoorbeeld 5 uur of zelfs een hele dag) , om vervolgens in een relatief korte tijd zo veel mogelijk te eten om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik heb me nooit eerder echt verdiept in dit onderwerp, maar had wel mijn mening klaar. Ik vond het maar raar en alles behalve gezond klinken. Maar is dat ook echt zo? Is mijn vooroordeel terecht, of zitten er wel degelijk voordelen aan intermittent fasting? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Nog even kort: wat is het precies?

Het Voedingscentrum schrijft het volgende: ,,Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen  zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet. Daarnaast heb je ook nog vasten gedurende een bepaald aantal uren per dag. Een bekend voorbeeld hiervan is de Ramadan.”

Waarom intermittent fasting?

Oke, de term is helder voor mij. Voor jullie ook? Wat ik echter nog niet begrijp: Waarom? Het klinkt nog steeds een beetje alsof je jezelf straft, en daarna gaat belonen. Los van de Ramadan natuurlijk, want moslims vasten niet per se vanwege gezondheidsredenen, maar vanuit een religieus oogpunt. Ik ging verder op zoek naar de voordelen. Val je er van af? Doet het iets met je stofwisseling? Waarom doen mensen aan intermittent fasting (IF)? Er is iemand die zelfs de website intermittentfasting.nl in het leven heeft geroepen. Daar vind ik vast een antwoord.

Afvallen

Ik lees op deze site dat je inderdaad kunt afvallen door IF. ,,In de vastperiode kun je afvallen, omdat je lichaam het opgeslagen vet gebruikt als energiebron. Door op deze manier je calorieën te verbranden, in plaats van de voeding te verbranden die je gedurende de dag eet, zorg je ervoor dat je (extra) vet verliest.” Ook het Voedingscentrum onderbouwd dit. ,,Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt.”

Aha, en die laatste zin is vooral een belangrijke. Als ik het goed begrijp kun je door IF afvallen omdat je gewoonweg minder calorieen binnenkrijgt dan nodig hebt. Maar waarom jezelf dan 5 uur, of nog langer uithongeren, in plaats van minder te snacken of je maaltijden iets aan te passen? Ik zocht verder.

Gezondheidseffecten

Healthcoach Jesse van der Velde weet me er meer over te vertellen op zijn website. Hij legt in een goed onderbouwd artikel uit dat vasten niet enkel effectief is om af te vallen, maar vooral een positief effect heeft op schadelijke processen in je lichaam zoals ontstekingen en oxidatieve stress. ,,Tijdens vastenperioden vinden er allerlei biochemische en moleculaire veranderingen plaats in het lichaam, zoals verhoging van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en co-enzym Q10, die allen een beschermende werking hebben en ontstekingen en oxidatieve stress tegengaan.” Daarnaast geeft hij aan dat het de vetverbranding stimuleert en je stofwisseling versnelt.

>>> TIP: Youtuber Marije van der Made, o.a. bekend van haar eigen Youtube kanaal ‘Dit gebeurt er als’, ging 36 uur vasten en maakte hier een video over. Check hier wat 36 uur vasten met haar deed. Interessant! 

Conclusie

Oke, weer een stap verder. IF heeft dus wel degelijk voordelen als ik vertrouw op de onderzoeken die Jesse heeft gebruikt voor zijn artikel. Maar het is niet per definitie dat je afvalt als je aan IF doet. Want als jij besluit om 5 uur niets te eten, en vervolgens zoveel eet dat je meer calorieen binnenkrijgt dan je nodig hebt, val je niet af, maar kom je juist aan. Wil je de voordelen van IF ervaren of toepassen om af te vallen dan adviseren de meeste sites het volgende:

Wanneer je langere tijd afwisselend vast, om welke reden dan ook, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je wel normaal eet. Wil je IF toepassen om gewicht te verliezen, zorg dan dat je niet over je caloriebehoefte heen gaat op de momenten dat je wel mag eten. En besef je wel: met IF verander je je eetgewoonten niet ineens. Wil je een gezondere lifestyle creëren, kies dan liever voor een verantwoord ‘normaal’ eetpatroon waarbij je langzaam afvalt. Zo voorkom je een terug val, en is de kans groter dat je langer op (het gewenste) gewicht blijft. Vasten doe je namelijk meestal maar voor een bepaalde periode, niet je leven lang.

Mijn mening

Door me meer te verdiepen in het onderwerp ben ik er minder negatief naar gaan kijken. Als het daadwerkelijk positief werkt op je gezondheid, dan zal ik de laatste zijn die het afraad. Ondanks dat, is IF niet iets dat bij mij past. Ik kies toch liever voor een constante en gezonde lifestyle. Ben je van plan om aan IF te gaan doen, dan is mijn advies om je goed te laten informeren, of om het onder (persoonlijke)begeleiding te doen.

Liefs Mirte

Bronnen: hetvoedingscentrum.nl, jessevandervelde.nl, intermittentfasting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Hallo,

    Goed artikel en leuk om te lezen dat je toch van gedachten bent veranderd. Ik geloof dat intermittent fasting zeker veel voordelen heeft.

    Vooral voor mensen die al overgewicht hebben en het moeilijk vinden om eten te laten staan. Als je namelijk in de ochtend niets eet, dan kan je dat in principe ’s avonds eten. Daarnaast heeft het natuurlijk veel voordelen op het afvallen en zal je weer gevoeliger worden voor insuline (https://start-fitness.com/wat-is-intermittent-fasting/).

  2. Dr. Ludidi, voedingswetenschapper, doet op dit moment onderzoek naar Intermittent fasting! Houd z’n insta in de gaten voor meer nieuws 😉

  3. Door de goede ervaringen van Eef van Eefsfood (zij is écht het levende bewijs dat je er mee kunt afvallen) ben ik ook in mei begonnen. Er is inmiddels 6 kilo af. Nog 4 te gaan. Het gaat dus niet heel snel, maar dat is alleen maar goed. Nog belangrijker: ik kan het goed volhouden!