Het eerste vaatje zuurkool is er weer!

Food  /   - 

Niets lekkerder dan echte, verse zuurkool, net uit het vat. En laat het seizoen nu net begonnen zijn. Bij zuurkool denk je misschien al snel aan stamppot, maar dan doe je dit fijne kooltje te kort. Ik moet trouwens ook eerlijk zeggen dat ik nu wel klaar ben voor het stamppotseizoen. As we speak kijk ik naar buiten en komt het met bakken uit de lucht… Ach, elk nadeel ‘heb’ zijn voordeel zullen we maar zeggen: tijd voor stamppotten! Wist je trouwens dat zuurkool is in deze tijd van het jaar op zijn best is?!

Een echte seizoensgroente

witte kool, zuurkool

Omdat verse zuurkool een seizoensgroente is, verschilt de smaak ook heel erg in de tijd van het jaar. De eerste zuurkool is heel vers en fris van smaak. Daarna krijgt de kool een zuurdere en diepere smaak. Dit komt zowel door de groeitijd als het type witte kool. Net als dat rode appels en groene appels heel anders zijn, wordt er voor de zuurkoolproductie ook gebruik gemaakt van veel verschillende varianten. De eerste witte kool komt begin augustus van het land. Deze wordt gefermenteerd, en ligt in september in de winkels. En die vind ik dus het lekkerst!

Fermenteren, hoe zat dat ook alweer?

De kool wordt dus gefermenteerd. Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen, beter bekend als probiotica. Dit zijn goede bacteriën, gisten en schimmels. Deze probiotica zorgen er uiteindelijk voor dat de witte kool, zuur wordt. Hoe dit proces precies werkt, leg ik je verder uit in deze blog.

Verschillende soorten

Zuurkool is in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. De smaken en structuur kunnen erg verschillen. Ik leg het je hieronder uit.

Zuurkool in schalen en emmers: Dit is enkel gefermenteerd. De meest verse en onbewerkte zuurkool die je in de winkel kunt kopen. En ook de meeste gezonde, want het zit vol met levende melkzuurbacteriën. Doordat zuurkool zuur is, blijft het langer goed. Maar deze variant is wel het minst lang houdbaar.

Zuurkool in zakjes: Deze herkennen we waarschijnlijk allemaal wel. De kleine vierkante pakjes. In Nederland meestal dubbel gefermenteerd en dus iets zuurder. Doordat deze zuurkool vacuüm wordt verpakt is het beter houdbaar. Soms wordt E 300 en E 330 toegevoegd wat Vitamine C/ascorbine zuur en citroenzuur is, daarmee natuurlijke antioxidanten. De dubbel gefermenteerde zakjes bevatten ook de levende culturen melkzuurbacteriën.

Zuurkool chemisch geconserveerd in een zakje: Sommige fabrikanten voegen aan zakjes verse zuurkool ook conserveermiddelen toe. Dit zijn vaak E200 – E 213. Dit zijn chemische conserveermiddelen. De chemische middelen zijn bedoeld om de levende bacterie culturen te remmen of doden voor een betere houdbaarheid en gemakkelijkere verwerkbaarheid. Dit gaat met name ten koste van het probiotische karakter van zuurkool.

Zuurkool gepasteuriseerd of gekooktHierin wordt het product gekookt en vervolgens verpakt en veelal weer verpakt gepasteuriseerd. Daarmee wordt het product iets zachter in plaats van fris knapperig. Dit product is beter houdbaar doordat de levende bacteriën zijn dood gekookt in het proces. Dit is daarmee een echte conserve. Hiermee hoef je de zuurkool thuis niet te koken, maar kun je het opwarmen.

Genoeg wijze zuurkoollessen gehad! Ik deel nog even onze favo recepten van afgelopen jaar met je!

Tosti met zuurkool, geitenkaas en ananas

tosti met zuurkool, geitenkaas en ananas

Een tosti met zuurkool: dikke aanrader! Het receptje vind je hier.

Frisse zuurkool salade met walnoot en appel

zuurkool, gezond, walnoot, salade

Deze frisse, zoet -zure salade, is een heerlijk receptje voor de tijd van het jaar.

Hoe eet jij zuurkool het liefst? Heb je een origineel recept? Deel ‘m vooral met ons hieronder in de comment! Vinden we leuk (en lekker;))!

Bron hoofdfoto: Thuisbezorgd.nl

Liefs Daisy en Mirte

BewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *