De vele voordelen van kokosolie – review

Food, Health  /   - 

Kokosolie werd jarenlang gezien als de bad guy onder de vetten. Het zou slecht voor je zijn, ongezond en je kunt het beter vermijden – tenminste, als we het Voedingscentrum moeten geloven. Maar het wordt steeds duidelijker dat we dit helemaal bij het verkeerde eind hebben. Meer en meer mensen zweren bij de gezonde (en lekkere) eigenschappen van kokosolie en wisselen de vertrouwde olijfolie in voor kokosolie. Een goede zaak als je het mij vraagt! Als je olijfolie immers verhit, blijkt het (door de oxidatie) toch minder gezond te zijn dan gedacht. Sinds een paar weken test ik de kokosolie van het Superfood Centre van Health Club Jordaan Amsterdam. Dit is bio-kokosolie van Dr. Goerg. Biologische kokosolie heeft nog meer gezonde eigenschappen dan de niet-bio variant.

Kokosolie Dr. Goerg Kokosolie is een 100% plantaardig, verzadigd vet en kan op vele manieren gebruikt worden. Maar eerst even alle voordelen van kokosolie op een rijtje voor je, zodat je gelijk overtuigd bent!

  • Gezond voor je schildklier
  • Draagt bij aan gewichtsverlies door verhoging van metabolisme
  • Werkt antibacterieel
  • Is werkzaam tegen schimmels (candida)
  • Beschermt je tegen virussen
  • Goed voor je spijsvertering en soepele stoelgang (geschikt voor mensen met darmproblemen)
  • Geeft een langer verzadigd gevoel
  • Houdt je bloedsuikerspiegel op pijl (goed voor diabetici)
  • Boost je immuunsysteem
  • Houdt je cholesterol niveau gezond (gunstig effect op je (goede) HDL)

Het fijne aan kokosolie is dat het al deze gezonde eigenschappen behoudt, ook als je het verhit. Dit in tegenstelling tot olijfolie. Er zijn twee soorten kokosolie: ‘normale’ en geurloze. Normale kokosolie geeft – hoe verrassend – een kokossmaak aan je eten. Ik vind dit helemaal niet erg. En ik ben niet eens echt fan van de smaak van kokos, maar het is zo subtiel dat ik het best lekker vind. Geurloze kokosolie komt in feite neer op ‘smaakloze’ olie. Deze laat dus geen kokossmaakje achter aan je eten. Fijn als je dat niet zo lekker vindt. Kokosolie bakken en braden

Kokosolie is voor twee derde opgebouwd uit gezonde, middellange ketenvetzuren, en deze verzadigde vetzuren komen niet in de bloedbaan zoals de meeste vetten. Ze worden direct naar de lever getransporteerd en omgezet in energie i.p.v. in vet. Je vetverbranding kan bovendien wel 25% hoger worden door kokosolie.

Hoe gebruik je kokosolie?

  • Voor bakken, braden en wokken
  • Op brood (i.p.v. boter)
  • Door een salade (in olie vorm)
  • In je smoothie (in olie vorm)
  • I.p.v. boter in een zoet gerecht (taart, koek, e.d.)
  • Als beauty product: kokosolie doet wonderen voor een droge huid, gesprongen lippen of droog haar.

Goed om te weten is dat kokosolie in Nederland in feite kokosvet is. Ga dus niet op zoek naar een vloeibaar goedje, maar naar een pot met vet. De olie is in warme landen (waar het vandaan komt) door de temperatuur van 25 graden of meer daadwerkelijk een olie. Maar in ons koude kikkerlandje stolt de olie tot een vet. Laat het kokosvet even smelten in de magnetron of pannetje als je het in olievorm wilt gebruiken.

Mijn ervaring met kokosolie

Na het lezen van alle goede verhalen en het proberen van kokosvet ben ik om! Ik zal niet anders meer gebruiken dan kokosolie om in te bakken en braden. Ik gebruik nog wel olijfolie door mijn salades, maar verhitten doe ik het niet meer. Ik heb de kokosolie gebruikt om in te bakken en te wokken, zoals mijn eitje en een wokgerecht met kip en groenten. Beide smaakten heerlijk! De subtiele kokossmaak beviel goed! Ook heb ik kokosolie door mijn smoothie gedaan. Gewoon een klein lepeltje. Wel slim om het eerst te laten smelten, want anders houd je kokosbrokjes in je smoothie, wat dan weer niet zo’n succes was (ja ik spreek uit ervaring…) Kokosolie in smoothie

Verder heb ik uiteraard ook de beauty beloftes van kokosolie getest. Ik heb het gebruikt voor de droge huid van mijn ellebogen en knieën en voor droge lippen. Het resultaat: zachte knietjes en elleboogjes en een glibberboel als je vriendlief een kus wilt geven! Maar aanraden kan ik het zeker.

De bio-kokosolie van Dr. Goerg die ik gebruik, komt bij het Superfood Centre van Health Club Jordaan in Amsterdam vandaan. Check de website voor meer info!

Gebruik jij ook al kokosolie en vind je het lekker? Of houd jij het liever bij olijfolie? Ik ben benieuwd naar jullie mening! Dus laat vooral in de comments weten wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties

  1. Hi lieve Daisy, ik ben net als jij een enorme fan van frietjes! Het liefst maak ik ze zelf. Lekker op zondagochtend de aardappels snijden en voorbakken, dan op laten drogen en ’s avonds afbakken! Je kan me er ’s nachts voor wakker maken! Ik denk er al een tijdje over om te gaan frituren in kokosolie, maar nu heb ik ergens gelezen dat frituren in kokosolie weer niet zo goed is of eigenlijk niet verschilt van gewone frituurolie. Hoe denk jij hierover?

    X.

    1. Hoi Caro,

      ooo ik moet eerlijk zeggen dat ik dat echt niet weet. Als ik zelf frietjes maak, doe ik dat in de oven. Ik heb geen frituurpan. Dus dat antwoord kan ik je helaas niet geven…

  2. @ Laat het kokosvet even smelten in de magnetron of pannetje als je het in olievorm wilt gebruiken.

    Een Bio product en dan smelten in de magnetron vindt ik een beetje krom.
    Even Googelen en dan weet je wat voor schade een magnetron kan aanrichten aan je voedsel en aan je gezondheid.
    Als je voor Bio gaat, zet je je magnetron bij het oud vuil, heb ik jaren geleden al gedaan.

    1. Lieve mensen

      Alles wat bewerkt of te wel, geraffineerd is verliest daardoor van zn oorspronkelijke voedingswaarde. Olie of wat dan ook dat ze ontgeuren en ontkleuren etc etc is veel minder gezond doordat de helft of meer dan de helft van de vitaminen en mineralen die het product zo gezond en kwalitatief maken, verloren gaan in dat proces. Let er aub op extra virgin, onbewerkte pure kokosolie te kopen.kies voor 100% eerlijk en echt om van alle benefits te profiteren, dat geldt overigens voor alle voeding! Als je niet bij natuurvoedingswinkels tuinen of erica koopt, let dan op biomerk en zorg dat t onbewerkt is wat je koopt !!!

  3. Ik ben al jaren fan van kokosolie. Het werkt perfect op mijn huid tegen ontstekingen (puistjes). Ik smeer het elke avond als nachtcreme op m’n gezicht. Ook als je een keer een insectenbeet hebt ofzo werkt het prima!
    Ook voor bakken, wokken, koken, in smoothies: heerlijk en super gezond! 🙂 Ik bestel altijd een hele grote (oranje) emmer biologische virgin & koud geperst. Volgens de mensen die ik spreek is koudgeperst het beste. Daar kan ik dan een hele tijd mee vooruit 🙂

  4. Hoi!

    Ondanks het (waarschijnlijk) klopt dat kokosolie een beter vet is dan olijfolie (bij verhitten vormen zich giftige stoffen) klopt het niet dat de vetten niet in de bloedbaan komen. Dit kan namelijk niet… Alles wat je lichaam opneemt in je darmen komt erna in de bloedbaan terecht en gaat dan pas naar de organen. Wat niet opgenomen wordt, verlies je in je uitwerpselen (wat hier niet het geval is).
    Daarnaast wordt alle energie die teveel is, omgezet in vet ongeacht wat de bron is van de energie.

  5. Leuk artikel. Ik ben het helemaal met je eens en gebruik zelf kokosolie al een tijd voor allerlei kookkunsten. Mijn dochter mengt het ook door het meel dat zij gebruikt om cakejes te bakken. Heerlijk!

  6. Ik ben nog maar net in de wereld van gezonde producten, smoothies etc. beland (voornaamste reden is een uitblijvende zwangerschap, na onderzoek geen duidelijke oorzaak, dus ben ik aan het testen of voeding een positief effect gaat geven nu we gaan beginnen met IUI). Net als Christien Jansen al in een reactie aangeeft is het heel lastig om je weg te vinden als je je voedingspatroon aan wil passen/om wil gooien. De 1 zegt zus, de ander zo. Ik ben groot fan van de smoothies geworden, de 1 zegt dat het slecht is om met zuivel in je smoothie te werken, de ander is weer niet overtuigt van (kokos)water. Zo heb ik over kokosolie ook verschillende berichten gelezen en het daarom nog niet aangeschaft. Maar na jouw review wil ik het wel eens proberen. Eind van de week eens snuffelen in de biowinkel hier om de hoek 🙂

    1. Hoi Melanie,

      Fijn dat ik je heb kunnen helpen bij je keus voor kokosolie! Hopelijk voel je er goed bij. En zal je gezonde voeding uiteindelijk ook positief uitwerken op het zwanger raken. Ik ga voor jullie duimen!
      Succes!
      Groetjes,
      Daisy

  7. Wat ik mis is dat je kokosolie ook kan gebruiken om je af te schminken en tanden poetsen. Je tandvlees gaat erop vooruit en het is de beste make-up remover ooit. Als je van die scheetjes op het oog het verdwijnen die als sneeuw voor de zon. Echt geweldig spul.
    Als ik een speltbroodje rooster doe ik er kokosolie op heerlijk.
    Ook om je spieren mee te verwennen heerlijke masage olie. Ik heb de biologische virgin&koudgeperst.

  8. Al lange tijd gebruik ik kokosolie en het bevalt prima. Wel apart is dat mijn man er last van krijgt (maag). Dit heb ik ook een keer “stiekem” geprobeerd en terwijl hij dacht dat ik het eten in boter had gebakken kreeg hij ’s avonds toch weer last van zijn maag. Dus nu bak ik voor mij in de kokosolie en voor hem in becelboter (wat hij graag heeft). Op de boterham heb ik toch liever de biologische gras-roomboter omdat het zo lekker smaakt.

  9. De kokosolie bevalt mij ook prima in de paar gerechten die ik ermee gemaakt heb (waaronder de zeer geslaagde gezonde brownies!). Alleen ik gebruik voornamelijk koolzaadolie (ipv olijfolie) voor bakken. Ik had begrepen dat dat ook zeer gezond is….

    1. Hoi, Ik zou overgaan op raapzaadolie.Raapzaadolie wordt ook vaak koolzaadolie genoemd en dan is het ok.. maar.. koolzaad zelf schijnt zelfs enigszins giftig te zijn. Deze naamsverwisseling is dus erg vervelend. Overtuig je ervan dat het eigenlijk inderdaad om raapzaadolie gaat. Ik bak ook frietjes e.d. al jaren in raapzaadolie, gaat heel erg goed.

  10. Ik heb eens kokosmelk gebruikt in de koffie, ipv koemelk en dat is niet slecht. Dus ik twijfel er niet aan dat kokosolie een interessante aanvulling kan zijn. Maar ik zou het zeker nooit fanatiek gebruiken.
    Afwisseling is volgens mij een goede manier om er voor te zorgen dat je geen tekorten of teveel van bepaalde voedingsstoffen inneemt.

    Wat wel jammer is dat die kokosolie zo een lange weg moet afleggen tot het bij ons in de winkel ligt. Ik geef de lokale roomboter met mate(!) toch ook nog graag een kans. Alsook de verantwoord geproduceerde olijfolie uit Zuid-Europa… Ik weet graag wat ik eet. En daar heb ik bij kokosolie vragen bij. Gebeurt de aanplant/teelt op ecologische manier? Wat voor processen ondergaat het product (zeker de ontgeurde versie)? etc…

  11. Hoe weet ik nou wat echt gezond is ? Iedereen schrijft iets anders wat ook geloofwaardig lijkt.Ik heb altijd gehoord iets wat bij kou niet vloeibaar blijft dat het slecht is.

    1. Hoi Christien,
      Ja… dit blijft lastig he. Iedereen zegt wat anders, hoe weet je nou wat echt gezond is? Belangrijkste is dat je iets doet waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk is het belangrijk om je ook te verdiepen in wat wel en niet gezond is. Maar omdat iedereen iets anders roept, blijft het vaak onduidelijk. Ik ben in elk geval van mening dat bepaalde overheidsinstanties al gauw roepen dat iets ‘gezond’ is, omdat ze er commercieel belang bij hebben. Maar vaak is dat helemaal niet het geval, integendeel. Door mij verder te verdiepen in andere onderzoeken, blijkt vaak dat dit niet het geval is en er andere gezondere opties zijn. Bijvoorbeeld in dit geval bij kokosvet versus olie. Maar, inderdaad, het blijft lastig.
      Groetjes,
      Daisy

  12. Kokosolie/kokosmelk wordt zoals bekend veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Ik ben zelf van Surinaamse afkomst en kokosolie kan idd best wel machtig zijn van smaak. Daarom prefereer ik de olijfolie, is toch wat milder en ik gebruik net 1 eetlepel.Ik heb wel nog nooit de geurloze kokosolie geprobeerd. Ik weet niet of kokosmelk daarentegen wel een dikmakker is? Kokosmelk gebruiken wij als toevoeging in Surinaamse maaltijdsoepen, bij rijst etc. en niet te vergeten verse kokosicecream en in bojo( taart van cassave en gerapste cocos).

    1. Hoi Annette,
      Leuk dat je zoveel kookt met kokos! Lekker en heel gezond ingrediënt. Dit zijn de voedingswaarden van kokosmelk: 197 kcal, 2 gram eiwit, 2.8 gram koolhydraten en 21.3 gram vet.
      En kokos icecream… waahhh sounds good!
      Groetjes,
      Daisy

  13. Gebruik 2 potten per week, doe het ook in de koffie in plaats van suiker en ook onze kat krijgt het door het eten, nog nooit had ze zo’n glanzende vacht, wel langzaam opbouwen bij de kat!!!

    1. Hey Marlies,
      2 potten per week? Dat zijn dan wel kleine potjes denk ik, of niet? En je kat wordt verwend! Wat een bofkont 😉 Goede tip voor alle kattenliefhebbers!
      gr. Daisy