5 x gezonde lunch

Food, Lunch, Recepten  /   - 

Iets anders eten dan twee boterhammen met kaas bij de lunch? Yes, we can! En is dat dan ook een gezonde lunch? Ja, natuurlijk! En kan ik dat dan zonder al te veel moeite maken en meenemen? Ja, hèhè… ik houd ook niet van te veel moeite. Met deze 5 gezonde lunch tips eet je lekker, gezond en zonder te veel gedoe elke dag van de week een gezonde lunch. Bon app!

Waarom kun je beter niet te veel brood eten? Het meeste brood bevat suiker (niet goed natuurlijk) en veel mensen zijn gevoelig voor de (tarwe)gluten in brood.

Alle gezonde lunch tips zijn natuurlijk #nosugar challenge proof!

Gezonde lunch: soep gezonde lunch, paprika soep

I luvvvvv homemade soepen! Meestal maak ik dat op zondag. Ik maak dan bewust extra veel, zodat ik de dag erna een flinke kom mee naar mijn werk kan nemen. Omdat ik geen mogelijkheid heb om het op mijn werk op te warmen neem ik het in een kleine thermoskan mee! Super easy. Ik warm het soepje ’s ochtends voor werk op en doe het in de thermoskan. Tegen lunchtijd komt de soep er nog steeds dampend heet uit. Bij de soep kun je bijv. rijstwafels, zuurdesembrood of iets als spelt crackers eten om het vullender te maken.

Recept: er staan al aardig wat soepen op de site, maar via deze link vind je vast 5 gezonde soepen.

Gezonde lunch: salade gezonde lunch, salade geitenkaas

Salades zijn mijn favo lunch gerecht. Bijna dagelijks kijk ik ’s ochtends voor mijn werk in de koelkast en mix & match ik een salade bij elkaar. Volgens recept? Nee, ik doe maar wat. Echt. Dit kan bijna niet fout gaan. Ik neem sla of verse spinazie als basis, tomaat en komkommer gaat er vrijwel ook altijd in. Qua andere vulling kun je denken aan: boontjes, avocado, gegrilde groentes, een appeltje, een eitje… En vervolgens kies ik nog uit iets als tonijn (uit blik), gerookte kip/zalm of makreel. Of ik ga ik ga voor vega en doe er een kaasje in (hüttenkäse, feta, geitenkaas…). Noten of pitten erbij voor extra eiwitten en een bite. Jammie. Als dressing heb ik olijfolie op mijn werk staan, dus die doe ik er daar pas over.

Voor mij is zo’n salade meer dan voldoende, maar is het voor jou te weinig, dan kun je ‘m vullender maken met bijv. quinoa, pasta of rijst. Kook dan aan het begin van de week een bak en zet deze in de koelkast. Zo neem je er dagelijks een paar eetlepels uit en is je maaltijdsalade een feit.

Gezonde lunch: groente omelet

Een groente omelet zit vol belangrijk eiwitten en gezonde vitaminen, mineralen en vezels dankzij de groenten. Dit bak je uiteraard niet op je werk, maar de avond er voor thuis, of evt. ’s ochtends. Je kunt de omelet evt. meer bite geven en vullender maken door er gekookte quinoa in te doen.

Recept: bak de groentes in een koekenpan, klop ondertussen 2 eieren luchtig (evt. met melk). Verdeel als je wilt wat quinoa over de groentes en schenk het opgeklopte ei erover. Ik vind het lekker er ook nog wat kaas naar keuze op te doen. Laat het ei op laag vuur stollen. Keer het ei om als de bovenkant niet meer zacht is. Of maak dit quinoa fritatta gerecht.

Gezonde lunch: zuurdesembrood zuurdesembrood met tonijnsalade, gezonde lunch

Kun je echt geen afstand doen van je bammetje? No worries, zuurdesembrood is hartstikke gezond en lekker. Lees hier waarom. Ik eet doordeweeks in principe geen brood, maar bewaar dit voor het weekend. Dan beleg ik mijn brood graag met dingen als: hüttenkäse, hummus, guacamole/avocado, gekookt ei, gerookte zalm, tonijnsalade (wel zelfgemaakt) of goede vleeswaren als bijv. rosbief. Of pindakaas 😉 mjamm… Verder versier ik deze toch al lekkere boterhammen met altijd met extra’s als rucola, tomaat en komkommer. Oja! Vergeet niet een goede laag roomboter eronder te doen. Deze vetten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Gezonde lunch: restjes van de avond ervoor

‘Restjes van de avond ervoor’ klinkt wel heel oneerbiedig, maar dat is het niet. Wat ik bedoel is dat je bewust extra maakt van wat je ’s avonds eet. Dit neem je de dag erna dan mee voor de lunch. De moeite is nihil, de smaak top en de voedingswaarde waarschijnlijk nog beter. ’s Avonds nemen we immers vaak wel de tijd om gezond te koken. Als ik ’s avonds bijv. een warm quinoa gerecht of een (spelt)pasta eet, maak ik extra voor de dag erna. Dit meng ik met wat sla of verse spinazie en bijv. wat tomaat en komkommer en klaar is mijn lunch. Maar dat kun je natuurlijk met alles doen. Paniek, want je kunt niet opwarmen op je werk? Geeft niks. Bijna alles smaakt koud ook erg lekker!

Hoe lunch jij? Heb jij nog gezonde lunch tips? Ik hoor ze natuurlijk graag, dus laat het vooral weten in de comments onder dit bericht! Merci!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

  1. Goed artikel, soep is inderdaad wat minder bekend als lunch maar qua calorieën beperkt en vult wel goed! Zelf zien wij dat een zalm salade vaak wordt gekozen als lekker en gezonde lunch.

  2. Mensen darmen zijn niet gemaakt voor processen food zoals brood. het is dus nooit “goed” om te eten, niets gezonds aan. Gluten zijn voor niemand goed.

  3. Veel suiker in brood? In supermarkt brood; ja, maar in brood vers van de bakker?
    Brood is prima en past gewoon dagelijks in een gevarieerd dagelijks voedingspatroon.

    Mvg

    1. Zit er in brood van de bakker geen suiker? Ik wil graag regelmatig brood eten maar ik weet niet welk brood en waar ik het het beste kan kopen?

      1. Bij een goede bakker zou het er niet in moeten zitten. Maar vraag het gewoon na bij de bakker. Dan weet je het zeker! Ik ben zelf fan van zuurdesem speltbrood.

    2. suiker is brood is nodig om het gist te laten werken. Ook in brood van de bakker zit suiker. En heel veel suiker zit er in glutenvrij brood.
      In brood van de bakker zit ook heel veel zout.

    1. Hoi Lieneke, wat ik altijd lekker vind: spinazie, champignons, ui, tomaat, paprika, boontjes, courgette, aubergine… hiermee kun je vast een lekkere mix maken. Succes! gr. daisy

  4. Wat een handige tips! Vooral dat warm houden in de thermoskan. Heb wel een magnetron op m’n werk maar dat is beneden en boven eet ik en met een hete soepkom lopen is vaak niet zo’n succes.
    Ik neem meestal eimuffins, een salade of (griekse) yohurt met havermout en van alles en nog wat mee.

  5. Mmm, die salade ziet er heerlijk uit! Ik ben vorige week begonnen aan een reeks lunch ideetjes op mijn website, tof hier ook zo’n post te vinden! Restjes zitten er bij mij ook vaak in, gemakkelijk toch?

    Groetjes, Sofie

  6. Dit zijn inderdaad allemaal lekkere lunch opties.
    Als ik thuis ben eet ik zelden brood als lunch, enkel op school/werk nog wel eens als ik weinig tijd heb.
    Liefst eet ik altijd warm 😀 .
    De tip van pasta etc. voor de hele week koken is een goede!
    Dat laat ik vaak achterwege omdat ik geen zin heb om dat klaar te maken.